Обратно към ЦРЧР

DiscoverEU: Европейската комисия предлага на младите хора 35 500 безплатни карти за пътуване

апр. 29, 2024

Напомняме, че Европейската комисия е публикувала покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която хиляди млади хора отново ще пътуват безплатно с влак в цяла Европа. Пролетната покана за кандидатстване приключва на 30 април 2024 г. в 12:00 ч.

На родените между 1 юли 2005 г. и 30 юни 2006 г. се предлагат общо 35 500 безплатни железопътни карти, за да опознаят многообразието на Европа. Младежите трябва да участват във викторина с пет въпроса за ЕС и един допълнителен въпрос на Европейския младежки портал. Успешните кандидати ще получат карта за пътуване в Европа до 30 дни в периода между 1 юли 2024 г. и 30 септември 2025 г.

Поканата е отворена за кандидати от ЕС и държави, асоциирани към Програма „Еразъм +“, включително Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция.

Притежателите на карти могат да планират свои собствени маршрути или да бъдат вдъхновени от съществуващите. Например те могат да открият маршрут, стартиран миналата година, който е съсредоточен върху градовете и местата, които правят Европейския съюз „красив, устойчив и приобщаващ“ в съответствие с принципите на новия Европейски Баухаус. Участниците могат също така да се възползват от културния маршрут DiscoverEU  — инициатива на Европейската година на младежта (2022 г.), която съчетава различни културни дестинации, вкл. архитектура, музика, театър, мода и дизайн, да посетят европейските столици на културата, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, обектите със Знак за европейско наследство  или местата носители на наградата „Достъпен град“.

Повече информация ще намерите: – Тук.

Екипът на „Еврогайдънс“ България