Обратно към ЦРЧР

Материали и записи от уебинари „Инструменти и дейности за кариерно ориентиране – примери за добри практики от Европа“

юни 30, 2020

Материали и записи от уебинари

„Инструменти и дейности за кариерно ориентиране – примери за добри практики от Европа“

Мрежата Еврогайдънс организира набор от уебинари за членовете на мрежата и практикуващите кариерно ориентиране на тема: „Онлайн инструменти и дейности за кариерно ориентиране“, които се проведоха на 9, 10 и 11 юни 2020г.

По време на уебинарите участниците имаха възможност да чуят повече за онлайн ориентиране по време на изолация, както и някои примери за практики, които вече съществуват в различни европейски страни.

Първият уебинар се проведе на 9 юни. В него взеха участие 139 участници и имаха възможността да чуят за: „Онлайн дейности за ориентиране и програми за подпомагане развитието на компетенциите на практикуващите“ – примери за практики от Унгария и Република Чехия. Презентатори бяха г-н Ildiko Pap и г-н Eniko Kovacs-Osvath от приоритетен проект GINOP-6.2.4-VEKOP/16-2017-00001 за Развитиетие на качеството и съдържанието на професионалното обучение и образование за възрастни в 21 век и г-н Petr Chaluš от Чехия. Записът на уебинара е достъпен тук, а презентацията от Euroguidance Hungary е достъпна тук.

Вторият уебинар се проведе на 10 юни. По време на уебинара взеха участие 144 участници, които имаха възможност да чуят за: „Инструменти и дейности за онлайн ориентиране за студенти, младежи и възрастни“ – пример за практики от Дания и Сърбия. Презентатори бяха г-жа Jannie Meedom Nielsen от Дания, г-жа Ružica Madžarević от Сърбия, и Joke Verlinden от Белгия (фламандска общност) с г-н Tom Billet, координатор на чата от CLB.

Презентацията на г-жа Jannie Meedom Nielsen е достъпна тук, а презентацията от Еврогайдънс Сърбия тук. Можете да разберете повече за CLB чата в презентацията тук, както и на техния уебсайт https://www.clbchat.be/ (помощ за онлайн чат за родители и ученици). Цялата информация за ученици/студенти и родители относно възможностите за образование, професии и др., които могат да бъдат полезни за вземане на избор са достъпни тук. Записът на уебинара в момента не е наличен поради технически затруднения. Работи се по отстраняването му и щом се отрасни ще бъде публикувана връзката на уебинара.

Третият уебинар се проведе на 11 юни. В него взеха участие 127 участници, които слушаха за: „ИКТ насоки – от предоставяне на информацията до съвместна работа“. Встъпителната презентация беше проведена от г-жа Jaana Kettunen, изследовател и заместник-директор на Финландския институт за образователни изследвания към Университета в Jyväskylä, а примери за добри практики от Швеция представи г-н Йоахим Йорид от шведската служба PES. Записът на уебинара е достъпен тук.

Всички публикувани записи на уебинарите ще бъдат достъпни за гледане през следващите две седмици, най-късно до 2 юли 2020г.

Повече полезна иформация, свързана с кариерното ориентиране в Европа, може да намерите на централния сайт на мрежата https://www.euroguidance.eu/

Екип Еврогайдънс България