Обратно към ЦРЧР

Валоризационна конференция на Център за развитие на човешките ресурси

дек. 6, 2023

В ролята си на Национална агенция по европейските Програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“, Центърът за развитие на човешките ресурси, съвместно със съпътстващите дейности Еврогайдънс, Европас, National Vet Team, eTwinning, Евродеск и Евридика, проведе на 05 декември 2023 г. традиционната Валоризационна конференция 2023 на тема „Активното гражданство в Европа“. Събитието бе открито от изпълнителния директор на ЦРЧР – г-н Михаил Балабанов.

     

Специални гости на събитието бяха акад. проф. Николай Денков (министър-председател на Република България), проф. д-р Галин Цоков (министър на образованието и науката) и д-р Ваня Кастрева (Началник РУО-София).

Бяха проведени пет дискусионни панела, по време на  които бе обсъдено отразяването на европейските ценности и приоритетите в двете програми. Изключително внимание бе обърнато на темата „Европейски образователни програми в перспектива“, като в тази връзка репортьор на панелът бе и зам. директора на 128 СУ „Алберт Айнщайн“, гр. София – г-жа Десислава Огнянова. В своето обобщение тя очерта миналото, насточщето и бъдещето на Програма „Еразъм+“.

               

Друга обсъждане тема беше тази за информационните технологии и употребата им в проектните предложения, като участниците дискутираха как се използват те в момента и как можем да ги използваме и в бъдеще (социални мрежи, нов формат на книги, платформи за стрийминг на аудио книги, геймификация в образованието и др.), за да направим дейностите и резултатите по-устойчиви и въздействащи.

В рамките на официалната част на събитието се проведе и церемония по награждаване на отличените проекти. Със знак за качество бяха над 30 отличени сред най-добрите приключили през 2023 година проекти по Програмите „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“. Бяха откроени успешни преподавателски практики, младежки инициативи и проекти за доброволци, както и работата на партньорите в мащабни проекти за европейско сътрудничество в сферата на образованието.

                         

 

Важен аспект от събитието бяха работните ателиета с представяне на успешни проекти по Програмите „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“ сред които и ателието на съпътстващите дейности на Програма „Еразъм+“ – Еврогайдънс, Европас, National Vet Team, eTwinning, Евродеск и Евридика. Координаторите и екипите от експерти на съпътстващите дейности имаха възможността да споделят постиженията на европейските инициативи с министъра на образованието и науката – проф. д-р Галин Цоков.